29 Ocak 2014 Çarşamba

Grup Mülakatlarında Başarılı Olmanın Yolları

Grup Mülakatları, özellikle yeni mezun adayların seçiminde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. İşe alım sürecinde kullanılan psikoteknik testler, birebir mülakat, değerlendirme merkezi uygulamalarını destekleyici nitelikte kullanılmaktadır. Birebir mülakattan farklı olarak, birden çok değerlendiricinin ( İnsan Kaynakları, ilgili bölüm yöneticileri hatta ilgili bölümdeki çalışanlar ) karşısında bir grup aday çeşitli yöntemlerle değerlendirilmektedir. İnsan kaynaklarının grup mülakat yöntemini tercih etmesinde aday sayısının fazla olması, pozisyonun özellikle “ekip çalışmasına uyum” veya “takım oyuncusu olmak” gibi yetkinlikleri gerektirmesi rol oynayabilir. Yine de, özellikle belirtmek gerekir ki tek başına kullanılan bir grup mülakatı uygulaması, uygun adaya ulaşmak için yeterli olmayacaktır.
Grup Mülakatlarında yerleşim, çoğunlukla U biçiminde ya da adayların birden fazla grup halinde çeşitli takım çalışmaları gerçekleştirebilecekleri şekilde oturabilecekleri halde tasarlanır. Bu tasarım uzun bir masa etrafında olabileceği gibi kolçaklı sandalyeler ile de gerçekleştirilebilir.
Grup Mülakatlarında özellikle adayların bir grup içerisinde nasıl davrandıkları, adaptasyon yetkinlikleri, farklı fikirlere ne kadar açık oldukları, ikna kabiliyetleri, alternatif bakış açısı geliştirebilme kabiliyetleri, organizasyon-planlama becerileri ve kimi zaman da sunum becerileri değerlendirilmektedir.
Grup Mülakat süreci genellikle İnsan Kaynakları yetkilisinin adaylara şirket ve pozisyon hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması yapması ile başlar.
Daha sonra uygulamalar hakkında bilgi verilir ve sırası gelen uygulamanın yönergesi okunur.

Uygulama esnasında bazı yöntemler kullanılır, bunlar;
· Adayların üzerlerindeki gerginliği almak ve birbirleri ile daha rahat iletişim kurmalarını kolaylaştırmak amaçlı “Buz Kırıcı” (Ice Breaker) aktiviteler;
· Topluluk önünde konuşabilme, zamanı iyi kullanma ve analiz yetkinliklerini değerlendiren “Sunum Hazırlama” uygulamaları;
· Etkin dinleme, iletişim ve ikna kabiliyetlerini değerlendiren çeşitli grup çalışmaları olabilir.
 Örneğin grup ikiye ayrılır, değerlendiriciler tarafından (başvurulan pozisyonla alakalı ya da alakasız) bir konu verilir, her grup konu hakkında bir süre kendi içerisinde değerlendirme yapar ve diğer grubun savunmasında oluşabilecek açıkları belirler.
"Şube Bankacılığı mı, İnternet Bankacılığı mı" gibi bir konuya hazır olun.

Grup Mülakatında dikkat edilmesi gereken noktalar; 
· Mutlaka kendinizi kısaca tanıtmanızı isteyeceklerdir, buna önceden hazırlanın.
· Dikkatinizi toplayın, uygulamaların yönergeleri kimi zaman uzun ve karışıktır.
· Kendiniz olmaktan vazgeçmeyin, unutmayın, maskenizi uzun süre takamazsınız.
· “Sesi en çok çıkan haklıdır / en iyidir” diye bir kural yoktur, bağırmaya gerek yok.
· Lafı çok uzatmayın, 3 cümle ile anlatabileceğiniz konuyu 15 cümle ile anlatmayın.
· Lafı çok uzatan olursa kibarca söz almaktan çekinmeyin, zamanınızın kısıtlı olduğunu unutmayın.
· Başkaları konuşurken onları dinleyin, o sırada bir çift göz mutlaka size bakıyordur.
· Utangaç olmayın, konuşmak için oradasınız.
· Nazik, güler yüzlü ve saygılı olun, saçma sapan fikirler duyabilirsiniz, yine de mülakatçının fark edeceği şekilde gözlerinizi devirmeyin.
· Kendine güvenli duruş ve agresif tavırlar arasında fark vardır.
· Baskı altında çözülmeyin.
· En önemlisi, ne için orada olduğunuzu unutmayın; her ne kadar kurumun temel yetkinlikleri her pozisyon için değişmez olsa da, satış pozisyonu ve muhasebe pozisyonu için aranan kriterler farklı olabilir, bu kriterleri önceden düşünüp ona göre hareket etmek faydalı olacaktır.

Gürhan Öztürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder